Header
Архива вијести
Саопштење за јавност PDF Print E-mail

skupstina rs

 

Поводом усвајања Декларације о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током  II  свјетског рата,

 

Удружење Јасеновац-Доња Градина овим путем жели да искаже задовољство због усвајања Декларацију о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током  II  свјетског рата, али изрази захвалност Народној скупштини Републике Српске  што је препознала значај наведеног документа и дала институционални значај истом.

 

Усвајањем Декларације у Парламенту Републике Српске учињен је значајан корак ка освјетљавању истине о злочинима и започет процес исправљања деценијске неправде  према српском, јеврејском и ромском народу  чија страдања у Независној држави Хрватској нису до сада добиле адекватну пажњу и сатисфакцију  у домаћим и међународним оквирима.

 

Текст Декларације о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током  II  свјетског рата припремљен од стране најеминентнијих српских стручњака на инцијативу Удружења Јасеновац-Доња Градина, након чега је текст усвојен на V међународној конференцији о Јасеновцу која је одржана у мају мјесецу 2011. године у Бањој Луци, а потом и упућен према парламентима Републике Српске, БиХ, Србије, Уједињеним нацијама, Европском парламенту и највишим законодавним органима најутицајнијих земаља у свијету.

 

Удружење Јасеновац-Доња Градина наглашава изузетну важност упућивања иницијативе за усвајање Декларације у парламентима Босне и Херцеговине, Републике Србије и Републике Хрватске, али и Генералној скупштини Уједињених нација и Европском парламенту,  и у том смислу предлаже упућивање иницијативе  од стране Народне скупштине Републике Српске наведеним парламентима.

 

Истовремено, Удружење сматра да је нужно искористити апсолутно јединство цјелокупне заједнице у односу на проблематику злочина у Независној држави Хрватској  у II свјетском рату, и одлучно започети реализацију Програма уређења Спомен подручја Доња Градина како би након 70 година највеће стратиште нашег народа било обиљежено на достојан начин.


ПРЕДСЈЕДНИК ИО:
проф. др Владимир Лукић 

 
Шеста међународна конференција PDF Print E-mail

 

Зборник радова VI међународне конференције о Јасеновцу

Шеста међународна конференција о Јасеновцу одржана је 19.маја 2014. године у Бањој Луци.

 
Референти на 6. Међународној конференцији о Јасеновцу PDF Print E-mail

konferencija jasenovac

 

Објављујемо списак референата на 6. Међуанродној конференцији о Јасеновцу која ће се одржати од 18.05 - 20.05. 2014. године у Бањој Луци.

::опширније...
 
Шеста међународна конференција о Јасеновцу PDF Print E-mail

konferencija jasenovac

 

Објављујемо прелиминарни програм Шесте међународне конференције о Јасеновцу у Бања Луци која ће се одржати од 18.05 - 20.05. 2014. године. Програм можете преузети кликом на линк испод овог текста.

 

 

Преузмите документ

 
Активности у Представништву РС у Београду PDF Print E-mail

predstavnistvo rs bg

 

У 17 сати у сали “Борислав Пекић“ су Љиља Петровић Зечић, Слободан Наградић и Жељко Вујадиновић надахнуто говорили о репринт издању  “Како сам бранио Принципа и другове 1914“ Рудолфа Зистлера (изд. НУБРС, Бања Лука), а потом је Жељко Вујадиновић представио серију издања Удружења “Јасеновац – Доња Градина“ Бања Лука и ЈУ „Спомен подручје Доња Градина“ Козарска Дубица.

 

 

26.10.2013.
ПРЕДСТАВНИШТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У БЕОГРАДУ
http://www.predstavnistvorsbg.rs

 
Преминуо Зоран Леви PDF Print E-mail

zoran leviУ Бањалуци је након дуге и тешке болести у 66. години преминуо Зоран Леви. Један од оснивача  и  дугогодишњи предсједник Скупштине дао је велики допринос реализацији активности Удружења Јасеновац-Доња Градина.

Зоран Леви био је предсједник Јеврејске општине Бањалука, члан и предсједник Управног одбора Радио- телевизије Републике Српске. Између осталог, обављао је и дужност предсједника Савеза националних мањина РС.

Сенатор и шеф представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне рекао је за Радио Републике Српске да је Јеврејска оштина Бањалука остала без свог наистакнутијег члана, који је био својеврстан симбол малобројне Јеврејске заједнице у Бањалуци.

У посљедње вријеме, као члан Надзорног одбора учествовао је у активностима на изградњи Јеврејског културног центра у Бањалуци.
Зоран Леви сахрањен је у сриједу, 13.новембра, у 14 часова на Градском гробљу у Бањалуци.

 
ИН МЕМОРИАМ: Гојко кнежевић PDF Print E-mail

Оснивач и дугогодишњи предсједник Удружења логораша Другог свјетског рата Републике Српске и члан Извршног одбора Удружења Јасеновац-Доња Градина Гојко Кнежевић преминуо је у Бањалуци у 78. години живота.
Гојко Кнежевић рођен  је 22. децембра 1934. године у селу Ушивац, код Кнежице, општина Козарска Дубица, а живио је у Бањалуци.
У љето 1942. године усташе су га довеле у Стару Градишку,а потом у Јасеновац, гдје је као осмогодишњи дјечак видио смрт тек рођене сестре и мајке Јованке.

 

Послије посјете Међународног црвеног крста одведен је у логор у Сисак, гдје су сву дјецу расподијелили по логорима.
Пут га је одвео до "кужне" болнице у Загребу, па све до логора "Јастребарско". Послије голготе у том логору у јесен 1944. године одведен је у Завод за глувонијему дјецу у Загреб, а након тога је дат на усвајање породици Новаковић, код којих је остао све до 1949. године, када га је пронашао отац који је био у партизанима.

 

Средње школовање је започео на електротехничкој школи у Београду да би исто наставио у Бањој Луци.Потом слиједи одлазак у војску гдје постаје резервни официр ЈНА.По завршетку војног рока враћа се у Бања Луку гдје заснива радни однос прво у Руднику угља “Лауш”, а потом у Заводу за студије и  пројектовање.
Кнежевић је био  добар спортиста и као такав наступао за ФК Борац из Бања Луке и НК Слобода из Тузле гдје је засновао и радни однос у Руднику Крека.
Исказивао је интерес и за политичка дешавања у земљи те је у Туизли биран за посланика Скупштине Социјалистичке Републике Босне и Херцеговине, гдје је једно вријеме радио у кадровској служби.
Упоредо са овим активностима Кнежевић је ванредно студирао на Електро-техничком факултету у Београду и Љубљани. Након завршетка студија враћа се у Завод за студије и пројекте у Бањој Луци гдје за рад и залагање добија низ похвала и награда.
Као резервни официр 1992. године, као капетан И класе, командује артиљеријском батеријом И крајишког корпуса Војске Републике Српске из које се због здравствених разлога повлачи 1993. године у чину мајора.
Немјерљив допринос Кнежевић је дао  формирањем Удружења логораша и потомака ИИ свјетског рата Републике Српске.Уз његову помоћ формиране су општинске организације логораша у Републици Српској.
Голгота коју је преживио као дјете усмјерила је његово дјеловање у свим активностима које су за циљ имале сазнавање истине о страдању његовог народа у ИИ свјетском рату, а поготово у систему концентрационих логора Јасеновац.Значајан допринос Кнежевић је дао у реализацији активности Удружења Јаснеовац-Доња Градина чији је активни члан био до својих задњих тренутака живота.Највећи допринос овој проблематици представља регистрација преко 9500 логораша И потомака ИИ свјетског рата.
За заслуге у раду Удружења логораша и потомака ИИ свјетског рата предсједник Републике Српске је Гојка Кнежевића одликовао  Орденом части са сребреним вјенцем.

 
Новогодишњи коктел Удружења Јасеновац-Доња Градина PDF Print E-mail

koktelУ суботу 29. децембра 2012. године је за представнике институција и организација, чланове Извршног одбора организован новогодишњи коктел.У обраћању присутним члановима Удружења и гостима,  предсједник Извршног одбора проф. др Владимир Лукић је навео све активности које је Удружење предузело у 2012. години, а потом навео да Удружење у 2013. години започиње реализацију ВИ Међунаордне конференције о Јасеновцу која ће бити одржана у мају 2014. године.


Удружење ће у склопу активности на припреми Конференције започети и активности на изради карте стратишта у Независној држави Хрватској која ће бити израђена на Гоогле платформи и бити доступна на интернету.


Кроз кратко подсјећање на активности и заслуге, чланови Удружења и гости су одали почаст и преминулом члану Извршног одбора Удружења и почасном предсједнику Удружења логораша ИИ свјетског рата Републике Српске Гојку Кнежевићу.
Новогодишњем коктелу Удружења Јасеновац-Доња Градина присуствовао је и савјетник предсједника Републике Српске господина Арие Ливне и директор секретаријата за вјере у Влади РС господин Јово Турањанин.

 
Интервју Проф. др Србољуба Живановића београдском листу "Политика" PDF Print E-mail

Србољуб Живановић,
Подаци о Јасеновцу су језик истине
Политика, 25.03.2012.

Поводом текста "ХХО: Подаци о Јасеновцу су језик мржње”, "Политика”, 14. марта

 

 

Prof. dr Srboljub ŽivanovićУ тексту под насловом "ХХО: Подаци о Јасеновцу су језик мржње” ("Политика, 14. марта), на три места се помиње Међународна комисија за истину о јасеновачком систему логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Независној Држави Хрватској у току Другог светског рата, а на четири места сам поменут ја, као председник Међународне комисије.
Господин Звонимир Чичак у име Хрватског хелсиншког одбора (ХХО) пише да су налази Међународне комисије за истину о Јасеновцу "плод болесне злонамерне мржње” и оптужује Републику Србију и Републику Српску да припремају терен за нове регионалне сукобе и да стварају "осветнички оквир”.


Моја је дужност да укажем Хелсиншком одбору Хрватске и господину Чичку да је Међународна комисија за истину о Јасеновцу међународно тело, састављено од независних стручњака из више земаља, међу којима нема оних са територије земаља из бивше Југославије. Ово независно и стручно тело на основу чињеница je утврдило да је хрватска држава у периоду од 1941–1945. године извршила геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Само у јасеновачком систему концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома, убијено је више од 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома. Међу њима је било 110.000 деце до 14 година. Хрватска је била и остала једина држава на свету која је имала логоре за истребљење мале деце и једино су у Хрватској жртве претходно стравично мучене, па тек онда убијане.


Међународна комисија за истину о Јасеновцу је утврдила да су две трећине римокатоличких свештеника лично убијали, силовали, пљачкали и мучили оне који нису били римокатоличке вере и подстрекивали су Хрвате да чине злочине. "Магнум кримен” је ужасно сведочанство. Римокатоличке папе прогласиле су "блаженима” ратне злочинце, попут загребачког надбискупа Алојзија Степинца, затим идеолога усташтва и крижарства Ханса Ивана Мерца, организатора "пацовских канала” Ватикана за организовање бекства хрватских злочинаца у САД и земље Латинске Америке.


Уколико Хрватски хелсиншки одбор жели да види документацију са којом располаже Међународна комисија за истину о Јасеновцу, радо ће им бити стављена на увид. Што се тиче броја убијених жртава, истина се налази 120 центиметара испод површине земље у Јасеновцу и на Доњој Градини. Штампа у Хрватској је писала да је у Јасеновцу убијено 1.400.000 Срба, а Међународна комисија за истину о Јасеновцу је утврдила упола мањи број. У Хрватској су злочине убијања, клања, пљачкања, силовања и мучења вршили обични грађани, сељаци, интелектуалци, римокатолички свештеници, часне сестре, домобрани, омладинци и ђаци, а не само усташе.


Република Србија и Република Српска немају никакав утицај на рад Међународне комисије за истину о Јасеновцу, па Хрватски хелсиншки одбор не може да оптужује владе ових држава да припремају терен за ,"нове регионалне сукобе”.


Међународна комисија за истину о Јасеновцу је свесна да је истина веома често болна, а тачно је да пре свега боли истина исказана у усвојеној међународној Декларацији о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата. О истини се не сме ћутати. Истина није "говор мржње”.


Међународна комисија за истину о Јасеновцу са жаљењем упозорава да су у садашњој држави Хрватској уништени трагови јасеновачких логора, уклоњени споменици и спомен-плоче са масовних гробница Рома, (Уштице), Јевреја и Срба и да је говор мржње према Србима у Републици Хрватској уобичајена појава.


Међународна комисија је управо предузела кораке да се обелодане документа о геноциду који су починили Хрвати против Италијана у току и после Другог светског рата.
Хрватски сабор, влада, културне и верске институције требало би да размотре донету међународну Декларацију о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата и да одбаце наводе без доказа Хрватског хелсиншког одбора.


Професор др, председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу, Лондон
Србољуб Живановић
објављено: 20.03.2012.

 
Припреме теку према плану PDF Print E-mail

КОЗАРСКА ДУБИЦА, 10. АПРИЛА (СРНА) - Припреме за парастос и помен жртвама усташког геноцида у Доњој Градини, који ће бити одржан 22. априла, теку према плану и у складу активностима које је утврдио Организациони одбор, изјавио је данас директор Спомен-подручја "Доња Градина" Милорад Буква.

 

donjagradina"На досадашњим сједницама Организационог одбора, на чијем челу је предсједник Републике Српске Милорад Додик, усаглашен је оквирни програм и протокол којима је, између осталог, предвиђено полагање вијенаца и цвијећа, помен и парастос жртвама у Спомен-подручју `Доња Градина` и обраћање званичника", рекао је Буква Срни и додао да све припреме које се одвијају у Спомен-подручју теку неометано и према плану.

 

Буква је открио да ће ове године парастосу и помену у Доњој Градини, између осталих, присуствовати висока делегација Владе Израела коју ће чинити два министра, те патријарх јерусалимски Теофил Трећи, поглавар Јерусалимске православне цркве.

 

"Посјета израелске делегације са патријархом јерусалимским на челу који ће први пут присуствовати парастосу у Доњој Градини, говори са колико се пажње приступа организацији овог догађаја", оцијенио је Буква.

 

Он је додао да ће као и претходних година парастосу и помену невиним жртвама усташког геноцида у Доњој Градини и Јасеновцу присуствовати највиши политички званичници Српске и региона, те други представници политичких, вјерских, дипломатских, културних институција и организација.

 

Према протоколу који је утврдио Организациони одбор, парастос жртвама усташког геноцида у Доњој Градини биће служен 22. априла у 12.00 часова у Спомен-подручју "Доња Градина".

Договорено је да академија у помен невино страдалим жртвама Јасеновца буде одржана 21. априла у Козарској Дубици.

 

Парастосу у Доњој Градини претходиће отварање изложбе ученичких ликовних радова о теми "Јасеновац" у 10.00 часова, а бројне делегације положиће вијенце на гробна поља у Доњој Градину у 11.30 часова.

 

У Доњој Градини и злогласном усташком логору Јасеновац страдало је више од 800.000 невиних жртава, искључиво због тога што су били Срби, Јевреји, Роми или антифашисти.

 

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, више од 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 

Логор у Доњој Градини налазио се у БиХ, преко пута Јасеновца у Хрватској, одмах иза ушћа ријеке Уне у Саву и формиран је 1941. године.

 

Градина је представљала масовно јасеновачко стратиште, тј. "прихватни логор" док усташе не ликвидирају многобројно српско становништво доведено из БиХ и других крајева злогласне Независне Државе Хрватске (НДХ).

 

Извор: СРНА (Новинска агенција Републике Српске)

 
Писмо Предсједнику Републике Србије Борису Тадићу PDF Print E-mail

logo vijestПисмо Предсједнику Републике Србије Борису Тадићу са ставовима Удружења „Јасеновац-Доња Градина“ у вези с приједлогом да 21. октобар, датум њемачког злочина у Крагујевцу, буде обиљежен као дан сјећања на све српске жртве у Другом свјетском рату.

 

 

 

 

УДРУЖЕЊЕ „ЈАСЕНОВАЦ - ДОЊА ГРАДИНА“
ИЗВРШНИ ОДБОР
Бања Лука

 

Број:191/11
Датум 03.10.2011.

 

ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
н/р господина Бориса Тадића
Б е о г р а д

 

Предмет: Ставови Удружења „Јасеновац-Доња Градина“ у вези с приједлогом да 21. октобар, датум њемачког злочина у Крагујевцу, буде обиљежен као дан сјећања на све српске жртве у Другом свјетском рату

 

Имајући у виду чињеницу да се Удружење „Јасеновац-Доња Градина“ већ дужи низ година свакодневно ангажује на прикупљању доказа и утврђивању истине о злочинима почињеним првенствено у Јасеновцу- Доњој Градини у II свјетском рату, али и на стратиштима широм република бивше Југославије, сматрамо потребним обавијестити Вас о ставовима Удружења у вези са приједлогом да 21. октобар, датум њемачког злочина у Крагујевцу, буде обиљежен као дан сјећања на све српске жртве у Другом свјетском рату.

 

Извршни одбор Удружења „Јасеновац-Доња Градина“ на сједници одржаној 03.10.2011. године заузео је сљедеће ставове:

 

 1. Удружење подржава покретање свих иницијатива које за циљ имају обиљежавање и одавање почасти свим жртвама II свјетског рата;

 2. Удружење сматра да приједлог да 21. октобар, датум њемачког злочина у Крагујевцу, буде обиљежен као дан сјећања на све српске жртве у Другом свјетском рату није примјерен из сљедећих разлога:

    

  • Злочин почињен у Крагујевцу по броју жртава, идеолошкој подлози за извршење злочина, начину егзекуције, није ни приближан злочинима почињеним над српским народом који је живио на простору Херцеговине, Средње Босне, Босанске крајине и Републике Хрватске;

  • И на територији Републике Србије почињени су злочинi који по својој бруталности и броју жртава, не само српске националности, заслужују да буду обиљежени;

  • Апострофирањем конкретног злочина директно се амнестирају починиоци геноцида-србоцида који је планиран од стране Ватикана и Независне Државе Хрватске, а доминантно спроведен од стране хрватских и муслиманских злочинаца уз свесрдну помоћ Свете столице и квинслишких формација;

  • По бестијалности и броју жртава позната су многа стратишта српског народа у II свјетском рату: прије свих систем концентрационих логора Јасеновац који је по величини и монструозности један од највећих у Европи, те бројна стратишта као што су Корита, Чаваш, Струјићи, Јаме Капавице, Ржани До, Бивоље Bрдо 1 и 2, Пребиловци, Шурманци и многа друга стратишта у Херцеговини, гдје не треба заборавити крваву Неретву и Буну. Ево прегледа безданих јама на подручју НДХ : 100 јама (бездана);sp; на подручју Лике, 40 јама на подручју Кордуна и 178 јама на подручју Босне и Херцеговине.

  • Не могу се заборавити стратишта Шушњар, Гаравице, Јадовно, те бројна стратиша на подручју Славоније, Војводине и Срема. Само са Козаре одведено је 1942. године 23.530 дјеце.

  • По многим крвавим ријекама плутали су углавном српски лешеви, дјеце, мајки, старица, од којих су многи завршили у морима.

  • На наведеним стратиштима извршен је геноцид над српским народом приликом чега је на заструшујуће бруталан начин убијено око 1.000.000 људи.

  • Обиљежавањем датума њемачког злочина у Крагујевцу ставља се акценат на њемачки злочин над српским народом у II свјетском рату, а познато је да је Независна Држава Хрватска починила неупоредиво веће злочине.

 3. Удружење предлаже инситутцијама Републике Србије да се поводом обиљежавања страдања српског народа у II свјетском рату организује широка научно-стручна и друштвена расправа која би за резултат имала:

    

  • утврђивања државног празника - датума када ће се обиљежавати страдање српског народа у II свјетском рату;
  • утврђивање мјеста на којем би се на адекватан начин обиљежило страдање српског народа у II свјетском рату (Доња Градина - мјесто највећег српског стратишта, Старо сајмиште .….);
  • jасно идентификовање извршилаца геноцида над српским народом у II свјетском рату.
 4. С обзиром на озбиљност проблематике, Удружење „Јасеновац-Доња Градина“ апелује на јавност и представнике институција Републике Србије и Републике Српске да овој проблематици приступе са високим степеном одговорности и уз пуно уважавање и наглашавање историјске истине, а све у циљу елиминисања могућности угрожавања интегритета жртава II свјетског рата.

 5. Удружење подржава покретање свих иницијатива које за циљ имају обиљежавање и одавање почасти жртвама II свјетског рата, те формирање српског – Јад Вашема, при чему се у најмњу руку не би заобишли Балкански ратови, Први и Други свјетски рат, као и посљедњи рат на тлу бивше Југославије.

Имајући све ово у виду, господине Предсједниче, увјерени смо да ћете наше сугестије и приједлоге разумјети и прихватити као нашу тежњу да се на најдостојанственији начин и на најприкладнијем мјесту одржава централна годишња комеморативна свечаност у част српских жртава на балканским стратиштима у крвавом ХХ вијеку.

 

С поштовањем,
Предсједник ИО:
Проф. др Владимир Лукић


ДОСТАВЉЕНО:
1. Предсједнику РС,
2.АНУ РС,
3. САНУ, РС,
4. Патријаршија СПЦ,
5. Институт за историју РС

 
Page 1 of 2